Svima nam se ponekad dogodi da nam hrana prilikom pripremanja zagori te da nam se miris spaljene hrane zavuče u svaki kutak doma. Srećom, ne morate odmah baciti hranu koja je zagorjela, uz pomoć ovih savjeta bit će i dalje odlična.
Promijenite posudu za kuhanje
U slučaju da zagori samo donji dio posude, najlakši trik je promijeniti lonac i izbjeći struganje i miješanje zagorjele hrane.
Izrežite zagorjeli dio
U slučaju da vam tokom kuhanja zagori određeni komad mesa, povrća ili bilo koje namirnice, jednostavno izrežite taj dio. Na taj način možete i izbjeći kvarenje cijelog jela.
Koristite krompir
U slučaju zagorjele hrane, krompir može spasiti stvar jer on upija mirise i okuse jela. Ako ste spalili posudu u kojoj je neko jelo, možete oguliti i izrezati krompire i zatim ih dodati u lonac, te lagano dinstajte jelo neko vrijeme. Nakon toga samo izvadite i bacite krompir.
Dodajte kiseli sastojak
Ako je hrana malo zagorjela, dodajte kisele sastojke i uravnotežite okus. Možete birati između soka od limuna, sirćeta, bijelog vina, te crnog vina i paradajza, zavisi o kom jelu je riječ.