Izvlačenje namirnica iz zamrzivača i ostavljanje na kuhinjskom radnom stolu pri sobnoj temperaturi vrlo često je način kako da ga jednostavno odmrznete. No, da li je ovo zaista najbolji način za odmrzavanje?
Sobna temperatura
Sirovo meso zahtijeva pažljivo korištenje kako bi se spriječio razvoj bakterija. No, to ne znači da nije važan način na koji odmrzavate meso. Zbog toga što meso postaje podložnije bakterijama, ne preporučuje se da ga ostavljate na sobnoj temperaturi.
Kao smrznuto, meso je sigurno neograničeno vrijeme. Bakterije nemaju mogućnost razmnožavanja kada je na temperaturi nižoj od četiri stepena. Meso i druge kvarljive namirnice nikada ne biste trebali ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Kada ostavite meso na kuhinjskoj površini preko dana, ono može dosegnuti temperaturi višu od četiri stepena, što uzrokuje rast bakterija. Ovaj način ne samo da je plodno tlo za razvoj novih bakterija, već omogućava razvoj bakterija koje su već bile na vašem komadu mesa.
Opcija odmrzavanja pod toplom ili hladnom vodom također nije najbolja opcija, pogotovo kada je riječ o toploj vodi. Tako se površinski sloj mesa brže odmrzava i pod mlazom tople vode prelazi u proces kuhanja.
Direktni kontakt
S druge strane, odmrzavanje u hladnoj vodi je nešto bolji način, ali potrebno je osigurati da voda ne ulazi u direktni kontakt s mesom i da se voda mijenja svakih pola sata sve dok se ne odmrzne.
Ukoliko vam se žuri, bolja metoda za odmrzavanje mesa je u mikrovalnoj pećnici, ali samo ukoliko koristite funkciju odmrzavanja i ako ćete to meso odmah početi spremati za obrok. Ipak, najbolja metoda bi bila odmrzavanje u frižideru, gdje je ponekad potrebno i 24 sata kako bi meso bilo spremno za kuhanje.