ČUVANJE ZDRAVLJA STOPALA

Čistite li redovno ljetnu obuću: Ako to ne radite, rizikujete razvoj gljivica i bakterija

Puder za djecu je najidealnije sredstvo pomoću kojeg možete zaustaviti prekomjerno znojenje nogu i nakupljanje prljavštine

Prljavština se može zavući duboko u vlakna. Facebook

Dž. R.

8.8.2024

Kako biste očuvali zdravlje stopala i spriječili širenje bakterija, ključno je da pravilno očistite obuću, posebno ljetnu. 

Neugodan miris

Bosa stopala u japankama, balerinkama i sandalama izloženija su prljavštini i bakterijama, ali njihov utjecaj možete smanjiti ako ljetnu obuću redovno čistite, savjetuju stručnjaci.

Ovisno o materijalu, prljavština se može zavući duboko u vlakna materijala, a s njom i neugodan miris.

Puder za djecu je najidealnije sredstvo pomoću kojeg možete zaustaviti prekomjerno znojenje nogu i nakupljanje prljavštine. Posipajte po stopalu i utrljajte u kožu prije nego što se obujete.

Antibakterijske maramice su idealno sredstvo za održavanje obuće kada ste na putu. Nakon čišćenja ovim maramicama, obuća će biti sigurna za nošenje.

Spriječite razvoj gljivica

Medicinski alkohol neutralizira prisustvo bakterija. Nakvasite komadić vate pa prebrišite obuću iznutra. To će je osvježiti i sterilizirati pa nema straha od razvoja gljivica.

Pjena za pranje tepiha dobra je i za čišćenje kožnih uložaka. Nanesite je na pamučnu krpicu ili spužvicu pa prebrišite uložak i ostavite da se osuši.

Deterdžent za pranje posuđa je univerzalni čistač fleka i prljavštine pa i nečistoće s obuće. Malo tople vode i deterdženta efikasno skida prljavštinu s đona na obući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.