PITANJA I ODGOVORI

Cilj operacije nosa nije estetika, nego funkcija

U našoj praksi, većina pacijenta ima pored estetskog i problem disanja, kazao je dr. Karabeg

Nos prije i poslije operacije. shahplasticsurgerynyc.com

Prof. dr. Reuf Karabeg

prije 3 dana

Imam jake smetnje sa disanjem nakon sportske traume jer se profesionalno bavim sportom. Volio bih ipak uljepšati nos jer mi je ostao kriv. Da li mi možete jednim zahvatom rješiti oba problema?

- Prvi postulat operacije nosa nije estetika nego funkcija. I kada imamo estetski zahtjev pacijenta, uvijek provjerimo kakvo je disanje. Nos je piramida u kojoj nosna pregrada( septum) mora biti ispravljena kako bi pacijent mogao disati ali I da bi se dobio dobar estetski rezultat. Bez ispravljene nosne pregrade, nema ni ravnog i lijepog nosa. Jednim zahvatom obavljamo estetsku i funkcijsku operaciju nosa.

U našoj praksi, većina pacijenta ima pored estetskog i problem disanja. Ja bih rekao da preko 75 posto pacijenta koje operiramo, operiramo zbog oba problema-estetskog i funkcionalnog(teškog disanja). Mada su mlađi pacijenti fokusirani na estetiku, objasnimo im da je i rješavanje funkcije jako važno zbog respiratornih tegoba koje prouzrokuje disanje na usta (česte upale grla,laringirisi,bronhitisi itd.). 

Oni to razumiju, prihvate i dobiju lijep nos dobro disanje - odgovorio je dr. Reuf Karabeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.