KRŠENJE KODEKSA

Italija pokrenula istragu navoda o iskorištavanju radnika u grupama luksuzne robe Armani i Dior

Tužioci su optužili firme za sistemsko zlostavljanje svojih zaposlenika

Pokrenuta istraga. Platforma X

D. R.

17.7.2024

Italijansko tijelo za tržišno natjecanje (AGCM) saopćilo je u srijedu da je započelo istragu protiv luksuznih modnih grupa Armani i Dior zbog navodnog iskorištavanja radnika u njihovom lancu snabdijevanja.

Milanski tužioci naredili su da se nekoliko firmi u kineskom vlasništvu sa sjedištem u Italiji, koje proizvode luksuznu robu za Dior i Armani, stavi pod prinudnu upravu. Tužioci su optužili firme za sistemsko zlostavljanje svojih zaposlenika.

AGCM je u saopćenju naveo da je njegova istraga usmjerena na neke firme Armani grupe i neke firme Dior grupe koju kontrolira LVMH, dodajući da je djelovao u odgovoru na radnje milanskih tužioca.

- Firme (Armani i Dior) možda su iznijele neistinite tvrdnje o etičkoj i društvenoj odgovornosti, posebno u pogledu radnih uslova i poštovanja zakonitosti kod svojih dobavljača - saopćila je antimonopolska agencija.

Stavljene su pod istragu "zbog mogućeg protuzakonitog ponašanja u promociji i prodaji artikala i odjevnih dodataka, što predstavlja kršenje (italijanskog) potrošačkog kodeksa - dodaje se.

Armani i LVMH nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.