MAĐARSKA

Destinacija koja oduševljava: Jezero u kojem je temperatura zimi i do 25 stepeni

Zahvaljujući stalnom kretanju, temperatura vode je ugodna tijekom cijele godine

Moguće se kupati u jezeru u svako dobra godine. Instagram

E. A.

15.1.2023

Jezero Hévíz nalazi se uz sjevernu padinu planine Keszthely, u središtu grada Hévíza i može se pohvaliti titulom najvećeg biološki aktivnog prirodnog termalnog jezera na svijetu! 

Zahvaljujući stalnom kretanju, temperatura vode je ugodna tijekom cijele godine, što vam omogućuje kupanje u bilo koje godišnje doba. 

Temperatura vode zimi iznosi 23-25°C, a ljeti se može popeti i do 36-38°C. 

Način na koji voda teče s lijeva na desno, kao i odozdo prema gore, pruža svojevrsnu masažu plivačima, a tijekom zime kondenzirana para stvara “kapu” na površini jezera, tako stvarajući prirodni inhalator koji ima brojne benefite za ljudsko zdravlje. 

Jezero je toliko staro da su ga redovito koristili i stari Rimljani, a posebno je i po svojoj biološkoj raznolikosti te prekrasnim lopočima koji obitavaju u jezeru. 

Zahvaljujući obilnim zalihama vode, ona se u jezeru mijenja svaka tri dana, a kvalitetu prepune sumpora, kalcija, magnezija i drugih ljekovitih tvari kontinuirano provjeravaju i održavaju posebno obučeni ronioci koji se brinu da jezero Hévíz zaista ostane mjesto koje spaja opuštanje i relaksaciju s učinkovitim liječenjem brojnih bolesti.

Ono što je važno napomenuti je da u vodi ne smijete provoditi više od 30 minuta u kontinuitetu.

Ljubitelji aktivnih izleta uživat će u jahanju oko jezera, dok će gastroljupce oduševiti nezaboravna gastro ponuda.

Ako se nađete na ovom divnom jezeru, usput posjetite i prekrasnu palaču Festetics koja se nalazi u neposrednoj blizini, a koja će vas oduševiti svojim baroknim, raskošnim stilom koji će vas u trenutak vratiti u živu povijest. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.