VISOKA 63 CM

Šta se dogodilo s najnižom ženom na svijetu: Mnogi su je ismijavali, ali ona je uspjela

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Joti Amge je najniža žena na svijetu

Joti Agme. Instagram

M. Z.

30.7.2023

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Joti Amge je najniža žena na svijetu. Visoka je 63 cm. Godinama se pisalo o njoj, a gdje je danas jedinstvena hrabra djevojka? Njena životna priča je prava inspiracija. Joti Agme ima 30 godina. 

Glumačka karijera

Ova poznata Indijka godinama je vrijedno radila na glumačkoj karijeri i, uprkos predrasudama ljudi, ostvarila je životne ambicije.

Rođena je 16. decembra 1993. u Maharaštri u Indiji. Njena majka tvrdi da je bila normalne veličine na rođenju i u ranim godinama djetinjstva. Prestala je da raste s pet godina, ali je nastavila da pohađa redovnu školu. 

Nije smatrala svoju veličinu preprekom, zahvaljujući nepokolebljivoj podršci svoje porodice. Kada god su zajedno, njena porodica je obično nosi, tako da ona može da vidi svijet s njihove tačke gledišta. Sestra joj je bila velika pomoć tokom studija koje je Joti sa uspjehom završila.

- Kada nije bila ovako poznata, ljudi su je zadirkivali i ismijavali su je, bila je tada veoma utučena - rekao je njen otac.

Ljekari su najprije mislili da je uzrok visine ove djevojke nedostatak hormona rasta. Kasnije je utvrđeno da je njeno stanje uzrokovano ahondroplazijom, oblikom patuljastog rasta, piše "Brajt sajd".

Upisana u Ginisovu knjigu

Kada je napunila 18 godina, Ginisova knjiga rekorda proglasila ju je najnižom ženom na svijetu, zbog čega se osjetila "posebnom, važnom i voljenom". Joti Amge je veoma popularna glumica u rodnoj Indiji, a postaje sve uspješnija i u Holivudu! Joti je veoma aktivna na Instagramu, gdje ima impresivnih 1,1 milion pratilaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.