Italijanski otok Sardinija spada u jednu od pet plavih zona, lokacija s najvećom koncentracijom stogodišnjaka. Prehrana igra važnu ulogu u njihovoj dugovječnosti. Evo kako jesti kao Sardinijanac i povećati izglede za dug i zdrav život.
Koristite sastojke inspirirane Sardinijom
Na Sardiniji se meso koristi štedljivo, a većina hrane dolazi iz lokalnog uzgoja i općenito je bez pesticida, hormona, bojila ili šećera, piše Index.hr.
Na tipičnom jelovniku u Sardiniji naći ćete povrće, zelje, salate i minestrone juhe, proizvode od kozijeg i ovčijeg mlijeka, sardinijsko crno vino iz planinskih regija, čaj od čička i njihov prepoznatljiv somun. Somun je napravljen od cjelovitog zrna pšenice s visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem glutena, koji je glavni sastojak italijanske tjestenine.
Uzgojite vlastitu hranu
Stanovnici Sardinije vole tražiti divlje šparoge, divlje povrće, bobičasto voće i gljive. Ako nemate vrt, pokušajte unajmiti malu parcelu zemlje za uzgoj zelene salate, paradajza, bosiljka, peršuna i tikve. Ovu hranu možete uzgajati i u posudama na balkonu.
Ne postoji ništa bolje od živih okusa hrane koja se jede nedugo nakon što je ubrana.
Manje jedite vani
Stanovnici Sardinije vole kuhati. Odvojite vrijeme za uživanje u zvukovima sjeckanja luka i drobljenja svježih paradajza za ukusan nedjeljni umak.