POPULARNA DESTINACIJA

Rekordan broj turista posjetilo Tursku u julu

Blumberg je nedavno prenio da je Turska ponovo zanimljiva destinacija i za strane investitore

Kapadokija u Turskoj. Facebook

Dž. R.

24.8.2024

U julu je Tursku posjetilo 7,3 miliona turista, što je za 2,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine i predstavlja rekordan broj posjetilaca na mjesečnom nivou, objavilo je danas Ministarstvo kulture i turizma Turske.

Zanimljiva destinacija

Broj turista iz Njemačke je u julu porastao za 10 posto međugodišnje na više od milion, kao i broj posjetilaca iz Velike Britanije za 15 posto na 660.000, Poljske za 17 posto na 319.000 i Irana za 25 posto na 312.000.

U periodu od januara do jula, broj turista koji su posjetili Tursku je porastao za 8,3 posto međugodišnje na 28,9 miliona.

Blumberg je nedavno prenio da je Turska ponovo zanimljiva destinacija i za strane investitore, navodeći da su oni od maja 2023. uložili više od 30 milijardi dolara u tu zemlju.

Ulagači vjeruju da se tamošnja privreda oporavlja na krilima restriktivne monetarne politike ministra finansija Mehmeda Šimšeka.

Najviši nivo

Strano vlasništvo nad turskim akcijama i obveznicama sada je na najvišem nivou u posljednjih pet godina, a investitori smatraju da je turska privreda sve stabilnija, dodaje njujorška agencija.

Centralna banka Turske je u julu objavila da vraća depozit od pet milijardi dolara iz Saudijske Arabije, što je analitičarima nagovijestilo da je Ankara uvjerena u svoju sposobnost da obnovi devizne rezerve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.