Mnogo je onih koji vole mafine, ali preporučujemo da probaje ovu poslasticu u kombinaciji sa jogurtom i voćem, jabukama i cimetom, od krušaka i đumbira .
Jabuke i cimet
Potrebno je:
200 grama putera, 200 grama šećera, dva vanilin šećera, 250 mililitara kisele pavlake, tri jajeta, 400 grama jabuka, tri kašike cimeta, tri kašike praška za pecivo i 300 grama brašna.
Operite i ogulite jabuke, izvadite sredinu i isjecite ih na sitne komade.
Stavite ih u posudu, pospite cimetom i dobro promiješajte. Mikserom umutite maslac, šećer, vanilin šećer i jaja.
Dodajte kiselu pavlaku u jabuke i cimet i promiješajte, zatim sipajte brašno, prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte.
Kalupe za mafine premažite uljem ili maslacem i napunite smjesom, ne do vrha. Pecite pola sata u rerni na 180 stepeni.
Sa jogurtom i voćem
Potrebno je:
100 grama brašna, 20 grama ovsenih pahuljica, kašika praška za pecivo, 75 grama šećera, tri kašike biljnog ulja, tri kašike jogurta, jaje, dvije kašike borovnica i narendana kora od pola limuna.
U dubokoj činiji pomiješajte brašno, ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo i narendanu koru.
U drugoj posudi, izmiješajte ulje, jogurt i jaje, pa dodajte limunov sok i sve pomešane suve sastojke i dobro umutite.
Pospite kašiku brašna po borovnicama pa ih ubacite u tijesto. Smjesu sipajte u kalup za mafine. Pecite 35 minuta u rerni na 180 stepeni.
Od krušaka i đumbira
Potrebno je:
300 grama krušaka, 350 grama brašna, 150 grama šećera, 250 grama kisele pavlake, 100 mililitara biljnog ulja, dva jajeta, kašika meda, dvije kašike praška za pecivo, kašika suvog ili sitno narendanog svježeg đumbira i kašika cimeta.
U zdjeli izmiješajte brašno, šećer, đumbir, cimet, prašak za pecivo i prstohvat soli.
U drugu zdjelu sipajte kisjelu pavlaku, jaja, biljno ulje i med.
Pomiješajte sve sastojke tako da dobijete gusto tijesto. Oprane kruške oljuštite, isjecite na sitne komadiće i ravnomjerno rasporedite u tijestu.
Napunite posudice za mafine i pecite ih u rerni 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni.