Majstori zanata spremni su da podijele dobre savjete sa početnicima u kuhinji. Evo šta kažu profesionalci o različitim vrstama ulja, sjeckanju crvenog luka, kuhanju paste i pripremi ribe.
- Ukradite trik mediteranskih kuhinja i jelu na kraju dodajte mrvicu maslinovog ulja.
- Crveni luk stavite u ledenu vodu deset minuta prije sječenja, tako ćete manje suza proliti.
- U blender prvo sipajte tečnost, vodu, mlijeko, sok, pa tek onda voće i povrće. Ovako umanjujete pritisak na sječivo blendera čime se dobija kremastiji napitak. Osim toga, produžit ćete život aparatu.
- Svako ulje ima svoju namjenu, pa tako puter i neka orašasta ulja upotrebljavajte samo na nižim temperaturama. U njima nikada ne pržite hranu!
- Bademovo, ulje od avokada ili koštica grožđa možete da koristite bez brige da će izgorjeti.
- Dok kuhate pastu, dodajte so za ukus i maslinovo ulje da spriječi sljepljivanje.
- Ako je sir suviše mekan za rendanje, zamrznite ga na pola sata.
- Sve povrće koje raste iznad zemlje kuhajte u šerpi bez poklopca. U njemu će ostati svi hranljivi sastojci i bit će ukusnije.
- Kad pripremate ribu, kupus ili neko drugo ne naročito mirisno jelo, na šporet stavite malu činiju sa sirćetom.