Od jogurta možete pripremiti različite ukusne preljeve za salate ili grilovano i pečeno meso, tako što ćete dodati isjeckani krastavac i kopar, ili ubaciti kockice kuhanog ili pečenog plavog patlidžana, listove nane, bijeli luk i malo bibera.
Sastojci:
– 300 g kuhanog krompira
– 400 g smrznutog miješanog povrća
– 50 g brašna
– 50 g prezle
– 1 jaje
– so
– muškatni oraščić
– biber
– peršun
– 2 kašike ulja
– 400 ml jogurta od obranog mlijeka
– 1 svježi krastavac
– kopar
Priprema:
Izrendan krompir staviti u posudu, dodati jaje, brašno, so i promiješati. U masu staviti povrće i začiniti peršunom i muškatnim orahom. Rukama formirati šnicle, uvaljati u prezlu i peći na zagrijanom ulju.
Napraviti sos: u jogurt dodati izrendan krastavac i isjeckan kopar. Gotove šnicle servirati na tanjir i preliti pripremljenim sosom.