Ovi hrskavi kroketi napravljeni su od pirea prženog krumpira i punjeni mljevenim mesom. Možete ih poslužiti uz umak ili prilog po želji.
Sastojci
Krompir
500 g krompira
45 g sira cheddar
½ kašičice soli
½ kašičice papra
½ kašičice češnjaka u prahu
Pljeskavice
400 g mljevene junetine
½ kašičice soli
½ kašičice papra
½ kašičice češnjaka u prahu
Kroketi
4 kriške mozzarelle
75 g brašna
2 jaje
100 g krušnih mrvica
Priprema
Pripremite krompir
Svaki krompir izrežite na 8 dijelova. Pržite krompir dok ne postane lijep i zlatan, ali ne presuh. Prženi krompir stavite u posudu, a zatim ga zgnječite gnječalicom dok ne postane glatko. Dodajte začine i nasjeckani sir cheddar. Pomiješajte pa stavite sa strane.
Pripremite pljeskavice
Pomiješajte mljevenu govedinu sa začinima. Podijelite na 4 dijela, a zatim napravite goveđu pljeskavicu. Pržite goveđe pljeskavice dok obje strane ne postanu blago smeđe. Nakon što su goveđe pljeskavice pečene, odložite ih na rešetku za hlađenje kako biste uklonili višak ulja.
Oblikujte krokete
Pire krompir podijelite na 4 dijela. Poravnajte na ½ cm debljine. Na krompir stavite goveđu pljeskavicu i krišku mozzarelle. Zatim zamotajte u krompir i oblikujte kroket. Uvaljajte krokete u brašno zatim u jaja i krušne mrvice. Na tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krokete pržite dok ne postanu lijepi i zlatni. Nakon što su kroketi pečeni, upijte višak masnoće kuhinjskim papirom. Poslužite uz umak po želji i uživajte!