Odličan obrok kojem osnovu čine palenta i jaja možete napraviti za doručak, večeru, ali i za ručak, ako nemate kad da spremite nešto kompliciranije.
Sastojci
175 g palente
700 ml vode
1 kašičica soli
20 g putera
100 g trapista
50 g sira
100 g suhog mesa
čeri paradajz
5 jaja
mladi luk
Priprema
U odgovarajuću posudu sipajte vodu, malo soli i puter. Zagrijavajte do ključanja. Sipajte pažljivo palentu, a onda kuhajte na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje oko 2 minuta. Odmah sipajte u podmazan pekač. Preko stavite polovinu izrendanog trapista, pa sir, prethodno proprženo suho meso, ostatak trapista, jaja i perca mladog luka. Malo posolite i pobiberite pa stavite u zagrijanu rernu da se zapeče na 200 °C 10-15 minuta da se jaja isepeku i sir otopi.