Istraživanja su pokazala da je dan najbolje započeti obrokom temeljenim na bjelančevinama i zdravim masnoćama jer one zasićuju i daju dovoljno energije za obavljanje svih potrebnih zadataka. Pritom se chia sjemenke nameću kao izvrsno rješenje.
Prehrambena vlakna
Chia sjemenke sadrže i mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina i minerala koji potiču probavu, snižavaju razine lošeg holesterola i općenito su korisne za ljudsko zdravlje. Povrh svega, kada ih stavite u tekućinu, one nabubre te je transformiraju u jelo nalik na puding.
Ako želite pojačati unos bjelančevina u organizam, puding od chia sjemenki napravite s kravljim ili sojinim mlijekom te pomiješajte s jogurtom po želji, a sve zajedno poslužite s omiljenim voćem. Dobili ste savršeni doručak.
Sastojci za chia puding
100 ml mlijeka po izboru
1,5 kašika chia sjemenki
1 kašika meda, javorova ili agavina sirupa
1 čajna kašičica kakaa
voće po želji
Priprema chia pudinga
Pomiješajte chia sjemenke s mlijekom i pustite da sve zajedno bubri oko 15 minuta. Nakon toga dobro promiješajte smjesu, dodajte kakao i tekući zaslađivač i pustite da se okusi sljube još desetak minuta.
Ovo možete napraviti i večer prije te staviti u hladnjak preko noći.
Čokoladni chia puding poslužite s jogurtom po želji i borovnicama, komadićima breskve ili kakvog drugog voća.