Tražiš li zanimljiv i drugačiji, ali jednako ukusan popodnevni zalogaj ili kiselkasti i slani doručak, na pravom si mjestu jer ko je rekao ili izmislio zakon o tome da palačinke uvijek moraju biti slatke? Ova proljetna verzija po receptu slavnog britanskog chefa i TV zvijezde Džejmija Olivera (Jamie) odlična je ideja u tom slučaju.
Ovim palačinkama možeš dodati razne namirnice po svojem izboru, a u recept koji ti donosimo one su u kombinaciji sa svježim sirom i salatom od avokada i rajčice. Svakako preporučujemo da probaš i tu verziju!
Proljetne palačinke
Sastojci
1 avokado
340 g cherry rajčica
100 g špinata
3 mlada luka
1 limeta
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 veliko jaje
125 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
230 mL mlijeka
250 g svježeg zrnatog sira
umak po želji
Priprema
Posoli, očisti, oguli i sitno nareži avokado. Rajčice operi i nareži na četvrtine te zatim zajedno s avokadom stavi u salatnu zdjelu te im dodaj četvrtinu špinata. Nasjeckaj i dodaj zatim mladi luk i prelij sve sastojke sokom od jedne limete. Zatim dodaj žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, začini solju i paprom, dobro promiješaj te stavi na stranu.
Jaje razmuti u blenderu, dodaj brašno, mlijeko, preostali špinat i prstohvat soli i papra, a zatim blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Na srednje jaku vatru stavi veliku tepsiju, namaži ju s malo maslinovog ulja, a zatim ulij u nju tanki sloj tijesta.
Peci oko dvije minute ili dok lagano ne poprimi zlatnu boju, a zatim prebaci na tanjur za posluživanje i ponovi sve dok imaš tijesta.
Prije posluživanja na svaku palačinku dodaj malo sira, salatu od avokada i rajčice te umak po želji.