Ukoliko ste ljubitelj mesa, posebno onog pohovanog, znate da se ono izvanredno slaže uz tartar sos.
Iako se u kafanama ovaj sos najčešće pravi od majoneze, kiselih krastavčića i mirođije, pravi recept je malčice kompliciraniji, ali je zato daleko ukusniji.
Tartar sos napravljen po ovom receptu možete da poslužite i uz pohovane pečurke, tikvice ili paprike.
Sastojci
2 jaja
kašika maslinovog ulja
50 g kiselih krastavčića
kašičica senfa
150 g pavlake
sok od pola limuna
1 bijeli luk
malo svježe mirođije
soli po želji
Priprema
Skuhajte jaja, pa ih oljuštite kad se ohlade, ispasirajte ih, dodajte im senf, a onda i maslinovo ulje i sve vrijeme miksajte štapnim blenderom.
Dodajte isjeckane kisele krastavčiće, isjeckan mladi bijeli luk, isjeckanu svežu mirođiju i so, a onda i pavlaku, i nastavite da mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte sok od pola limuna, miksajte još minutu i prebacite sos iz blendera u posudu u kojoj ćete ga poslužiti, pa ga dobro rashladite u frižideru.
Ovako pripremljen tartar sos može da stoji u zatvorenoj staklenoj teglici u frižideru četiri dana.