Stari, dobri uštipci, vraćaju u detinjstvo.
Sastojci:
– 200 g jogurta
– 1 jaje
– 200 ml mlake vode
– 450 g brašna
– 1 kesica kvasca
– 1,5 kašičica soli
– 2 kašičice praška za pecivo
– ulje za prženje
Priprema:
Jogurt i jaje sjediniti i kašikom dobro izmješati, dodati vodu uz konstantno miješanje.
Brašno pomiješano sa praškom za pecivo, kvascem i solju dodati i sve kašikom miješati da se lepo sjedini i dobije glatko tijesto.
Tijesto treba da bude ljepljivo.
Pustiti da miruje 10 minuta dok ne pripremite duboki tiganj sa malo više ulja i posudu u kojoj ćete odlagati uštipke obloženu kuhinjskim ubrusom.
Dobro zagrijati ulje, pa smanjiti temperaturu za pola i pržiti uštipke tako što ćete sa kašikom koju ćete drzati u čaši sa vodom vaditi pomalo tijesta i spuštati u ulje.
Pržiti ih da dobiju finu zlatno boju sa svih strana.
Služiti po želji uz sir ili marmeladu, Odlični su u svim kombinacijama.
Prijatno!