BRZO I FINO

Za ručak ili večeru: Savršena tjestenina s tikvicama jede se s guštom u vruće ljetne dane

Jedan od najboljih ljetnih recepata je tjestenina s povrćem

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

11.7.2023

Savršeno ljetno jelo je jednostavno, ukusno i brzo gotovo, a upravo je takav ovaj recept.

Ono što želimo od ljetne tjestenine je da bude jednostavna i pripremljena sa svježim sastojcima, idealno napravljena od povrća iz vrta ili s tržnice. Uz bosiljak i češnjak za ovaj recept trebat će vam ricotta, a tu posebno dobro birajte jer o kvalitetu sira uveliko ovisi okus ovog osvježavajućeg ljetnog jela koje možete poslužiti kako za ručak tako i za večeru.

Potrebni sastojci

ekstra djevičansko maslinovo ulje

manji luk, sitno narezan

otprilike kilogram tikvica, narezanih na komade debljine pola centimetra (veće tikvice prepolovite po dužini prije rezanja)

so i biber

2 češnja češnjaka, mljevena, ili 2 kašike nasjeckanog zelenog češnjaka

30 g listova bosiljka

450 g tjestenine, ziti ili druga slična vrsta

225 g ricotte

prstohvat mljevene crvene paprike

korica jednog limuna

55 g ribanog parmezana, pecorina ili mješavine, plus još malo za posluživanje

Priprema

Stavite lonac vode da prokuha. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri dinstajte luk na tri kašike maslinovog ulja dok ne omekša, od pet do osam minuta. Smanjite vatru koliko je potrebno da luk ne porumeni. Dodajte tikvice, obilno ih začinite solju i biberom i nastavite dinstati, povremeno miješajući dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Isključite vatru.

U međuvremenu pomoću tučka istucite češnjak, bosiljak i malo soli u grubu pastu (ili upotrijebite procesor hrane). Umiješajte tri kašike maslinovog ulja.

Vodu za tjesteninu dobro posolite i miješajući dodajte tjesteninu. Skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pazite da ostane al dente. Ocijedite kuhanu tjesteninu te sačuvajte sa strane šoljicu vode od kuhanja.

Kuhanu tjesteninu dodajte tikvicama u tavi i uključite vatru da bude na srednje jaka. Dodajte pola šoljice vode od kuhanja tjestenine, zatim ricottu, mljevenu crvenu papriku i koricu limuna te dobro promiješajte da se svi sastojci rasporede. Prilagodite začine.

Kuhajte još minutu. Smjesa bi trebala izgledati kremasto. Po potrebi dodajte još malo vode od kuhanja tjestenine. Dodajte potom pastu od bosiljka i pola naribanog sira i brzo promiješajte da se sve sjedini. Kašikom stavljajte tjesteninu u tople tanjire za supu i dodatno pospite sirom. Poslužite odmah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.