Sastojci: 2 šolje kuhanog graha, 1 mali luk, 1/2 šoljice peršuna, sitno nasjeckanog, 1-2 tvrdo kuhanih jaja, 1 paradajz. Preljev za salatu: 2 kašike tahinija, 2 kašike sirćeta, sok od pola limuna, 2 čehna bijelog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice mljevenog kima, 1 kašika kuhanog graha.
Priprema:
1. Pomiješajte tahini i sirće pa miješajte pjenjačom dok se ne izgube grudice. Zatim dodajte usitnjeni bijeli luk, kim i so te kašiku graha koji ste zgnječili u pire.
2. Postepeno dodajite tekućinu od kuhanja graha ili onu iz limenke miješajući. Preljev treba biti gladak, ali ne i tekući. Na kraju dodajte limunov sok te, miješajući postepeno, ulijevajte maslinovo ulje.
3. Luk narežite na kockice pa ga posolite i nakon nekoliko minuta isperite i iscijedite višak vode. Grah stavite u posudu za posluživanje te dodajte luk, narezan paradajz i kuhano jaje.
4. Sve na tanjiru ravnomjerno prelijte preljevom od tahinija pa ukrasite sjeckanim peršunom i kriškama limuna.