POSLASTICA

Bajadera torta: Brzo i bez pečenja

Uživanje za sva čula

Bajadera torta. Receptura.com

E. Ag.

22.9.2023

Sastojci

Za podlogu

300 g mljevenog plazma keksa

1 vanilin šećer

100 ml soka od narandže

100 g maslaca

Za glazuru

30 ml mlijeka

100 g čokolade za kuhanje

Za krem

1 l mlijeka

3 kesice pudinga s ukusom vanilije

2 vanilin šećera

200 g šećera

4 žumanceta

250 g maslaca

100 g preprženih mljevenih lješnika

100 g mljevenog plazma keksa

200 g čokolade za kuhanje

Za ganaš

200 ml slatke pavlake

200 g čokolade za kuhanje

Priprema

Pripremite kalup prečnika 26 cm. Zidove kalupa obložite providnom folijom, a na dno stavite papir za pečenje.

Za podlogu otopite na laganoj vatri puter, pa u njega ulijte sok od narandže, dodajte mljeveni keks i vanilin šećer, sve sjedinite i mrvičastu smjesu ubacite u kalup za tortu i prstima utisnite kao podlogu.

Otopite čokoladu i mlijeko, pa tu glazuru sipajte preko podloge, te stavite kalup u frižider da se slojevi hlade.

Zatim napravite krem. Ubacite žumanca u posudu za mućenje, dodajte šećer i vanilin šećer, pa umutite u gustu svijetlu smjesu. Zatim ubacite prah za puding, 10 kašika hladnog mlijeka, sjedinite sve mikserom. Ostatak mlijeka stavite da se skuha, pa ga, kada provri, pomjerite s vatre i sipajte umućenu smjesu. Vratite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte nekoliko minuta da smjesa postane gusta. Vreli krem podijelite na dva jednaka dijela. U jedan stavite izlomljenu čokoladu i izmiješajte da se čokolada otopi. Na oba krema stavite providnu foliju i ohladite na sobnu temperaturu. Umutite pjenasto puter, pa pola dodajte u čokoladni, a pola u žuti krem. I jedan i drugi krem umutite mikserom. U svijetli krem dodajte mljeveni keks, mljeveni lješnik, te sve lijepo sjedinite.

Kalup izvadite iz frižidera, pa preko glazure rasporedite svijetli krem i zagladite.

Zatim nanesite tamni krem, zagladite ga što ravnije i onda staviti u frižider dok radite završni sloj.

Stavite slatku pavlaku u šerpu, u nju ubacite izlomljenu čokoladu i polako zagrijavajte da se čokolada otopi. Ganaš ostavite nekoliko minuta da se prohladi, a onda ga rasporediti po torti i fino zagladiti. Tortu stavite u frižider da se ohladi preko noći. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.