VRIJEME PRAZNIKA

Recept za savršenu francusku salatu u kojoj će svi uživati

Prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus

Nezaobilazna salata za praznike. Instagram

M. Z.

17.12.2023

Došlo je i vrijeme za francusku salatu. Mnogi je vole, rijetko ko je ne voli, u svakom slučaju je nezaobilazan dio blagdanskog stola, piše Večernji list. Evo kako ćete pripremiti najukusniju francusku salatu u kojoj će svi uživati!

Sastojci

– 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve

– 300 g krompira

– 200 g kiselih krastavaca

– so

– 360 g majoneze (4 vrećice)

– ¼ jabuke granny smith

– 2 kašike kiselog vrhnja

– 1 kašičica senfa

– crni biber

– so

Priprema

Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10-15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani.

Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krompir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krompir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.

Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krompiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.

Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, solju i biberom i dodajte u mješavinu povrća. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.

Naime, kisela jabuka u francuskoj salati predstavlja sjajan kontrast majonezi i bogatstvu kuhanih žumanaca, iako je to još poprilično kontroverzna tema i neki je nikako ne žele stavljati.

Kako bi vaša francuska salata ispala što bolja, slijedite ovih nekoliko savjeta:

– Povrće je važno nasjeckati nakon kuhanja jer će tako upiti manje vode, a salata će biti ukusnija. Također se potrudite da kockice budu podjednako velike, odnosno što sitnije.

– Krompir kuhajte u kori, tako će upiti manje vode. Odaberite krompire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.

– Ako francusku začinjavate biberom, iskoriste onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočio u salati.

– Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj 2 do 3 kašike kiselog vrhnja. No, ako želite još blaži okus, dodajte i pola usitnjene jabuke.

– Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.