VOLJET ĆETE IH

Savršen recept koji uvijek uspijeva: Mekane i pahuljaste krofne

Po želji, krofne možete puniti marmeladom, čokoladnim namazom ili kremom po izboru

Idealne krofne. Instagram

DŽ. V.

prije 22 sata 23 minute

Krofne su omiljeni desert koji budi uspomene na djetinjstvo i porodična okupljanja. Uz ovaj provjereni recept, pripremit ćete mekane i ukusne krofne koje uvijek uspijevaju.

Sastojci:

• 400 ml mlakog mlijeka

• 1 svježi kvasac (ili 1 kesica suhog kvasca)

• 1 kašika kristal šećera

• 2 jaja

• 50 ml ulja

• 700 g glatkog brašna

• 1 kašičica soli

• Ulje za prženje (oko 1 l)

• Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, izmrvljeni svježi kvasac i šećer. Ostavite smjesu nekoliko minuta dok se ne zapjeni, što ukazuje da je kvasac aktiviran.

Dodajte polovinu brašna u smjesu s kvascem i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U posebnoj zdjelici umutite jaja sa solju, zatim ih dodajte u tijesto zajedno s uljem. Dodajte preostalo brašno i miješajte dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.

Pospite tijesto s malo brašna, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 30 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.

Na pobrašnjenoj površini lagano premijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili modlom izrežite krugove željene veličine. Preostalo tijesto ponovo premijesite, razvaljajte i izrežite dok ne iskoristite sve.

Posložite izrezane krofne na pobrašnjenu površinu ili pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da odmaraju 20-ak minuta.

U dubokoj tavi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Pažljivo stavljajte krofne u ulje tako da strana koja je bila gore sada bude dolje. Pržite dok donja strana ne porumeni, zatim ih okrenite i pržite drugu stranu dok ne postane zlatno-smeđa.

Vadite krofne šupljikavom kašikom i stavljajte na papirnate ubruse da upiju višak ulja. Još tople krofne pospite šećerom u prahu.

Po želji, krofne možete puniti marmeladom, čokoladnim namazom ili kremom po izboru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.