Sastojci:
350 g narendane tikve
100 g smeđeg šećera
1 kašičica sode bikarbone
50 ml ulja
150 ml soka od narandže
70 g mljevenih oraha
50 g suvih brusnica
100 g bijelog brašna
120 g integralnog brašna
Za premaz:
džem od kajsija
50 g mljevenih oraha
Priprema:
U posudu stavite narendanu tikvu, šećer i sodu bikarbonu. Sve promiješajte da se poveže i ostavite u frižider na sat vremena (nema potrebe da se tikva ocijedi od soka koji će pustiti, jer će zbog njega kolač biti sočan). Nakon toga, u smjesu dodajte ulje, sok, orahe i brusnice (prethodno ih omekšajte u toploj vodi, pa ocijedite). Sve dobro promiješajte pa dodajte obje vrste brašna i ponovo promiješajte. Smjesu izlijte u okrugli kalup prečnika 26 cm obložen pek-papirom.
Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, a kada je kolač gotov, vrućeg ga premažite džemom od kajsija (ako je džem gust, možete ga prethodno zagrijati) i pospite mljevenim orasima.