Njoke su ukusan prilog koji odlično paše s raznim umacima i mesom, a zapravo ih je vrlo jednostavno napraviti kod kuće. Ne trebate koristiti nikakvu posebnu opremu, a sve što vam je potrebno od sastojaka su krompir, jaja i brašno, kako prenosi Metro. Ovaj recept je za dvije osobe, a jednostavnim povećanjem sastojaka, moći ćete poslužiti više.
Sastojci: 250 grama krompira, 100 grama brašna, jedno jaje
Priprema
1. Krompir kuhajte oko 10 do 15 minuta, sve dok ne omekša. Kada ih skuhate, ogulite koru te sameljite krompir drobilicom. Stavite malo brašna na radnu površinu te na njega stavite krompir. U krompiru napravite rupu u koju ćete staviti jaje i malo brašna.
2. Polako mijesite te postupno dodajte ostatak brašna dok ne dobijete tijesto. Tijesto zatim oblikujte u valjke te narežite na malene komadiće. Dodajte ih u kipuću vodu te kuhajte dok ne počnu plutati na površini.