Crna so ili kala namak je iznimno cijenjen začin u Indiji, ali i dobrom dijelu svijeta. Riječ je kamenoj soli vulkanskoj porijekla bogatoj sumorovodikom i željezom koji ima karakterističan miris po kuhanim jajima.
Koriste je vegani
Crna sol zapravo nije crna. Karakteriziraju je kristalići ružičaste, crvenkaste, pa čak i ljubičaste boje koji se prelijevaju na crnu boju, po kojoj je dobila ime. Neki je nazivaju i himalajska crna so jer se dobiva iz rudnika u podnožju Himalaje u Indiji i Pakistanu.
Zbog svojeg potentnog mirisa i okusa crna so često je koriste vegani i osobe koje jedu hranu biljnog porijekla. Dodajte se u jela poput tofua na kajganu, palačinke bez jaja, razne marinade i umake. U Indiji često se dodajte u jela od povrća i voća – od chutneyja do raita. Ayurveda joj pripisuje brojna ljekovita svojstva.
Izvor željeza
Crna so je dobar izvor željeza pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Pomaže protiv nadutosti i zatvora, poboljšava rad probavnog sistema i sprječava žgaravicu.
Termička obrada će ukloniti njen jak miris, pa se preporučuje da crnu so dodajte pri kraj kuhanja ili pečenja kako biste dobili najbolje rezultate. Započnite s dodavanjem prstohvata soli, isprobajte jelo, pa onda prilagodite okuse prema vlastitim željama.