Sastojci: 2 čaše speltinog brašna, pola čaše heljdinog brašna, pola čaše ječmenog brašna, 50 g mljevenog lana, 2 čaše kisele vode, ravna kašičica soli, kesica praška za pecivo, 2 kašike ulja, 30 g sirovih sjemenki bundeve, 30 g sirovih sjemenki suncokreta, 20 g susama, 10 g kima
Priprema: Pomiješajte speltino, heljdino i ječmeno brašno pa dodajte mljeveni lan, so i prašak za pecivo. Promiješajte sve sastojke. Dodajte ulje i kiselu vodu pa izradite tijesto. Preručite u pleh obložen pek-papirom pa pospite sjemenkama. Pecite oko 1 sat u rerni zagrijanoj na 220 stepeni. Poslije 10 minuta pečenja preko hljeba stavite alu-foliju i ostavite je do kraja. Pečen hljeb uvijte u pamučnu krpu i ostavite tako preko noći, da se ne bi mrvio.