Tijesto za pizzu bez glutena možete napraviti i zamrznuti. Iako postoje brojni recepti za pripremu bezglutenskog tijesta za pizzu, izabrali smo najbolje. Od dobivenog tijesta možete napraviti deblju ili tanju koru, ovisno o ukusu.
Za pripremu tijesta za pizzu prema našem receptu trebat će vam 15 minuta. Neka se tijesto diže oko sat i priprema pizze može početi.
Sastojci: paketić instant kvasca, 3/4 šoljice vode, 2 kašike vode, 1/2 šoljice brašna bez glutena, prašak za pecivo, kašičica soli, 5 kašika maslinovog ulja, jaje, kašičica jabučnog sirćeta.
Priprema
1. Zagrijte vodu i prelijte je preko kvasca. Dodajte šećer i promiješajte. Neka odstoji 5 minuta. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte jaje, sirće, maslinovo ulje i smjesu vode i kvasca.
2. Miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete tijesto. Tijesto pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavite na toplom mjestu. Nakon što se tijesto digne promiješajte ga i razvaljajte ga. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna kako se tijesto ne bi ljepilo. Ali ne pretjerujte s brašnom.
3. Za valjanje koristite pobrašnjeni valjak. Razvaljajte bezglutensko tijesto za pizzu na debljinu prema želji. Premjestite ga u pripremljeni lim za pečenje pizze. Nakon toga krenite s nadjevom prema želji.