Sastojci za tijesto: 400 g brašna, jedno jaje, ulje , puter, so.
Nadjev: 1 kg mladog sira, 2 jaja, 200 g putera. Preljev: 3 dl slatke pavlake.
Priprema:
1. Pomiješati brašno s jajetom, dodati so, malo ulja , malo putera i malo tople vode. Tijesto je spremno kad se više ne lijepi za radnu površinu. Premažite ga uljem i ostavite da odstoji tridesetak minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite puter i četkicom poprskajte razvučeno tijesto.
2. U sir dodajte jaja i malo soli. Sir izmiješajte i ravnomjerno rasporedite po razvučenim korama. Uvijte tijesto i isijecite štrudle na komade duge šest cm.
3. Štrudle ubacite u tri litra ključale slane vode i kuhajte petnaestak minuta. Izvadite ih i složite u vatrostalnu posudu. Slatku pavlaku prelijte preko složenih štrudli i stavite u zagrijanu rernu. Pecite dvadesetak minuta dok ne porumene. Služiti odmah.