RECEPT

Ova pita s borovnicama jednostavna je za pripremu: Nećete joj odoljeti

Zamijesiti prhko tijesto s navedenim sastojcima

Ukusni desert. Facebook

Z. K.

28.7.2024

Sastojci za tijesto: 300 g oštrog brašna, 180 g maslaca, 100 g šećera, 4 žumanjka, 1 vanilin šećer, 1 limun šećer, 2 kašičice kiselog vrhnja, 1/2 praška za pecivo

Sastojci za kremu: 4 bjelanjka, 6 kašika brašna, 150 g šećera, 1 limun šećer, 750 g kiselog vrhnja i borovnice.

Priprema: 

1. Zamijesiti prhko tijesto s navedenim sastojcima. Po potrebi dodati još brašna da se tijesto ne lijepi za ruke. Jednu trećinu tijesta staviti u zamrzivač, a ostatak u frižider na pola sata.

2. Pripremiti kremu. Bjelanca s malo soli istući u čvrst snijeg, dodati šećer i limun šećer te miksati dok ne postane svilenkasto, a potom dodati vrhnje i na kraju brašno.

3. Tijesto staviti u pleh na papir za pečenje i izravnati rukama, pa na to staviti kremu i borovnice. Uzeti tijesto koje ste ranije spremili u zamrzivač i naribati preko kolača. 

4. Peći oko 30 minuta na 180 stepeni, dobro ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.