LIJEK ZA ANEMIJU

Cvekla je jako zdrava: Evo koja sve ukusna jela i pića možete napraviti od nje

Riječ je o vrlo popularnom povrću koje sadrži samo 43 kalorije na 100 grama

Cvekla se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih lijekova za anemiju. Instagram

Vecernji list.hr

3.8.2024

Cvekla se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih lijekova za anemiju, a najbolje je konzumirati u svježem obliku.

Zbog povoljnih vremenskih uslova, u mnogim povrtnjacima cvekla je već spremna za berbu. Riječ je o vrlo popularnom povrću koje sadrži samo 43 kalorije na 100 grama, bogato je antioksidansima i mineralima, među kojima je i željezo. Upravo zbog toga cvekla se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih lijekova za anemiju.

Pa ipak, kod nas se najčešće priprema ukiseljena, za zimnicu. Tako konzervirana može u teglama stajati mjesecima. Ali, postoje i brojni drugi načini da se pripremi i iskoristi ova zdrava namirnica. Evo nekoliko ideja.

Sok od cvekle i jabuke

Ovaj napitak priprema se brzo i lako. Dovoljno je naribati dvije svježe cvekle i dvije jabuke. Ostavite ih sat vremena da u potpunosti ispuste sok te ih dobro procijedite. U sok dodajte dvije kašike meda, malo mente i uživajte u osvježavajućem napitku. Naribani ostatak cvekle i jabuke možete iskoristiti za pripremu zdravih mafina ili biskvita.

Rižoto s cveklom

Ovo jelo bit će ugodno i za vaše nepce i za oko, zbog posebne boje. Na maslacu dinstajte glavicu luka i jednu manju papriku. Dodajte na kockice narezanu svježu cveklu te još malo dinstajte. Zatim dodajte šoljicu riže, kratko prepržite i dodajte željene začine. Na kraju zalijte s dvije šoljice vode, dobro promiješajte i ostavite da se krčka na laganoj vatri dok riža ne omekša. Prilikom posluživanja posipajte parmezanom.

Ukiseljena cvekla

Cveklu operite i odstranite joj lišće te kuhajte sat vremena u velikom loncu. Kad se skuha i ohladi, ogulite je te režite na kockice. Stavljajte u prethodno zagrijane tegle te zalijte vodom za zimnicu koju ćete pripremiti od octa i vode u omjeru 1:3. U vodu dodajte malo soli i šećera. Nakon što voda za zimnicu provri, sklonite s vatre i zaljevajte cveklu u teglama. Čvrsto zatvorite i ostavite da se 24 sata postepeno hladi u rerni.

Smoothie s cveklom

Manju cveklu narežite na kockice i stavite je u blender s jednom bananom i šakom malina ili kupina. Dodajte bademovog mlijeka i kašiku meda te izmiksajte. Ovaj smoothie savršen je doručak za početak dana.

Salata s cveklom i hrenom

Ova osvježavajuća salata je pun pogodak za vruće ljetne dane. Sve što vam je potrebno su dvije svježe cvekle i 100 grama svježeg hrena. I jedno i drugo povrće izribajte na najsitnije rende koji imate. Posolite i pobiberite, dodajte malo ulja i octa te dobro promiješajte. Salatu od cvekle i hrena možete pripremiti i za zimnicu – naribano povrće zalijte vodom za zimnicu i čvrsto zatvorite u tegle.

Pečena cvekla s prokulicama

Cveklu narežite na kockice, a prokulice izrežite na polovice. Dodajte ulja, soli, papra, češnjaka u prahu i malo kukuruznog brašna, te dobro promiješajte. Pecite u rerni na 180 stepeni 40 minuta. Pečeno povrće poslužite kao prilog mesnim jelima, a možete ga jesti i samostalno, uz dodatak malo kiselog vrhnja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.