NEKOLIKO POTEZA

Jeste li radili baskijski cheesecake: Imamo originalni recept od nekoliko sastojaka

Porijeklom je iz Baskije, regije na sjeveru Španije, a od običnog cheesecakea razlikuje ga to što nema podlogu

Baskijski cheese cake. Insagram

D. H.

jučer

 Cheesecake ima brojne obožavatelje diljem svijeta, a glasi i kao jedna od najjednostavnijih slastica za pripremu kod kuće. Ako ste i vi među njegovim ljubiteljima, sigurno ste čuli za baskijski cheesecake, poznat i kao Tarta de queso, Burnt Basque Cheesecake ili San Sebastian Cheesecake.

Kakav je to kolač i kako je nastao

Porijeklom je iz Baskije, regije na sjeveru Španije, a od običnog cheesecakea razlikuje ga to što nema podlogu - cheesecake najčešće ima dno od keksa. Ima tamnu karameliziranu koricu koja nastaje pečenjem na visokoj temperaturi, a priprema se od nekoliko jednostavnih sastojaka.

Govori se da je ovo zapravo zagoreni cheesecake, a omiljen je i jer se u pripremi ne treba previše brinuti o estetici. Ovaj kolač mora malo zagorjeti, a i ako se raspukne na vrhu, to će mu samo dati dodatni šarm i zapravo se i treba postići kako bi bio baš kakav treba biti.

Ova je verzija cheesecakea popularna otkad je nastala 1990. godine u poznatom baskijskom restoranu La Vina u San Sebastianu, kada je vlasnik Santiago Rivera poželio napraviti verziju cheesecakea koja će se razlikovati od klasičnog "njujorškog", koji je tada bio vrlo popularan.

Eksperimentirao je s jednostavnim sastojcima, a zbog željene razlike u recepturi izostavio je podlogu za kolač te ga je odlučio peći na temperaturi iznad 200 stupnjeva, čime je dobio posebnu tamnu koricu i mekanu unutrašnjost koja tek hlađenjem dobiva čvrstoću. Kolač je ovim načinom pripreme dobio i rustikalan izgled, što je samo doprinijelo njegovoj popularnosti.


Kako se priprema

Počnite miksanjem krem sira i šećera pa im dodajte jedno po jedno jaje, slatko vrhnje, sol i vaniliju. Zatim u smjesu prosijte brašno, pa smiksajte dok se ne poveže. Smjesu izlijte u kalup i pecite - kada je pečen, vrh mu treba izgledati zagoreno, a unutrašnjost meka poput pudinga. Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pročitajte ovdje i priuštite si ovu popularnu i malo drugačiju verziju cheesecakea. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.