OTKRILI KUHARI

Dodajte ovaj sastojak u tijesto i krofne neće upiti ulje: Bit će premekane i sočne

Omiljena poslastica koja nas podsjeća na djetinjstvo

Instagram

E. Ag.

22.11.2024

Krofne su omiljena poslastica koja nas podsjeća na djetinjstvo, ali često upijaju puno ulja dok se prže.

Postoji trik da izbjegnete ovaj problem: dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u tijesto spriječit će upijanje ulja, ali treba voditi računa da je ulje dovoljno zagrijano.

Još jedan trik je dodavanje kašike alkoholnog napitka (poput votke ili konjaka) u tijesto, piše Stvar ukusa. Ovaj sastojak pomaže da tijesto ostane mekano, vazdušasto i da ne upije previše ulja.

Ujedno, ostavljamo vam i recept za domaće krofne:

Sastojci:

1 kg brašna (tip 400 meko)

600 ml mlijeka

1 pakovanje kvasca (50 g)

3 kašike ulja

4 kašike šećera

1 kašičica soli

2 kašičice šećera za kvasac

2 žumanca

Priprema:

U mlako mlijeko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vrijeme, u većoj zdjeli, umutiti 2 žumanca, dodati ulje, šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umiješati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamijesiti tijesto srednje mekoće (važno da se ne lijepi za ruke i radnu površinu). Tijesto ostaviti da odmori 20-30 minuta.

Poslije 30-ak minuta tijesto ponovo malo premijesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (otprilike 7-8 mm).

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vrijeme zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi. Prije prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.