Ukoliko ste ljubitelj tjestenine, ove špagete ćete zasigurno voljeti, a riječ je o jelu koje je jednostavno, koje je ukusno uz pomoć tunjevine i maslina u glavnoj ulozi.
Recept je bogat okusima koji će zadovoljiti nepca željna mediteranskih okusa, a idealan je izbor za lagani ručak ili večeru.
Potrebni sastojci:
200 g špageta
2 kašike maslinova ulja
2 komada češnjaka, nasjeckana
1 manja crvena čili papričica, nasjeckana (prema želji)
200 g cherry paradajza
1 konzerva tune u maslinovom ulju (oko 120 g)
50 g crnih maslina, narezanih na polovinu
1/2 kašika origana ili suhog bosiljka
svježi peršun, nasjeckan
so i biber prema ukusu
parmezan za posipanje
Priprema:
Zakuhajte posoljenu vodu, skuhajte špagete al dente i sačuvajte 50 ml vode od kuhanja.
U tavi na maslinovom ulju pirjajte češnjak i čili 1-2 minute, zatim dodajte paradajz i origano te kuhajte 5-7 minuta dok ne omekšaju. Umiješajte tunu i masline, kuhajte još 2-3 minute i prema potrebi dodajte sačuvanu vodu.
Začinite, dodajte špagete i promiješajte. Poslužite uz peršun i prema želji, parmezan.