UKUSNA POSLASTICA

Ovo morate probati: Neodoljive i slatke kiflice sa džemom

Pecite kiflice oko 20 minuta do pola sata, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni

Kiflice sa džemom. Facebook

A. O.

jučer

Slatke i mekane kiflice sa džemom oduševit će sve one koji ih probaju, a recept je jednostavan.

Potrebno je:

600-650 g brašna

so

20 g kvasca

1 kašičica šećera

200 ml tople vode

75 ml ulja

1 jaje

2 kašike kisele pavlake

Za punjenje:

džem po izboru

Za premazivanje:

1 jaje

so

kašika mlijeka

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. U jednoj posudi razmutite kvasac sa 100 ml tople vode, kašičicom šećera i kašičicom brašna. Zatim ostavite desetak minuta, na toplom da nadođe. Polovinu prosijanog brašna dodajte u aktiviran kvasac. 

Zatim dodajte polovinu prosijanog brašna, so, jaje, ulje, kiselu pavlaku i ostatak vode. Zamijesite rukama glatko tijesto, uz postepeno dodavanje brašna. Potom prekrijte tijesto i pustite da odmara pola sata. Na osam jufkica podijelite tijesto, pa ih istanjite na pravougaonike. Isijecite jedan dio tijesta na trakice debljine oko jedan cm. 

Premažite džem duž ivice koja nije sječena pa urolajte u oblik kiflice. U pleh obložen papirom za pečenje rasporedite kiflice. Umućenim jajetom sa mlijekom premažite tijesto. Pecite kiflice oko 20 minuta do pola sata, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Pokvasite vodom pa prekrijte krpom vruće kiflice. Ostavite da se prohlade, pa ih pospite šećerom u prahu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.