Slatke i mekane kiflice sa džemom oduševit će sve one koji ih probaju, a recept je jednostavan.
Potrebno je:
600-650 g brašna
so
20 g kvasca
1 kašičica šećera
200 ml tople vode
75 ml ulja
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
Za punjenje:
džem po izboru
Za premazivanje:
1 jaje
so
kašika mlijeka
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 stepeni. U jednoj posudi razmutite kvasac sa 100 ml tople vode, kašičicom šećera i kašičicom brašna. Zatim ostavite desetak minuta, na toplom da nadođe. Polovinu prosijanog brašna dodajte u aktiviran kvasac.
Zatim dodajte polovinu prosijanog brašna, so, jaje, ulje, kiselu pavlaku i ostatak vode. Zamijesite rukama glatko tijesto, uz postepeno dodavanje brašna. Potom prekrijte tijesto i pustite da odmara pola sata. Na osam jufkica podijelite tijesto, pa ih istanjite na pravougaonike. Isijecite jedan dio tijesta na trakice debljine oko jedan cm.
Premažite džem duž ivice koja nije sječena pa urolajte u oblik kiflice. U pleh obložen papirom za pečenje rasporedite kiflice. Umućenim jajetom sa mlijekom premažite tijesto. Pecite kiflice oko 20 minuta do pola sata, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Pokvasite vodom pa prekrijte krpom vruće kiflice. Ostavite da se prohlade, pa ih pospite šećerom u prahu.