Volite sarmu, a želite da vaša bude baš najfinija, kako biste oduševili ukućane, ali i goste? Ovi savjeti će vam omogućiti da postanete pravi sarma-majstor.
Slavna sarma jedno je od najpopularnijih jela s naših prostora, a slobodno možemo reći i da je pravo domaće jelo za iftar, ali i sehur. Ukusna sarma puna je fantastičnih okusa i idealna za ove kišne dane, ali nije samo mirisna i ukusna, već i puna melanholije i uspomena na djetinjstvo.
Svako domaćinstvo ima svoj tradicionalni recept za sarmu koji se prenosi s generacije na generaciju, ali ako mislite da u toj kategoriji kod vas još ima mjesta za napredak, evo nekoliko savjeta zbog kojih će svi tvrditi da je vaša sarma – najbolja!
Odrežite korijen lista
Do u detalje pratite porodični recept, ali sarmice nikako da se zamotaju kao kod vaše mame? Česta greška početnika je ostavljanje tvrdog dijela lista, zbog kojeg se meso ne može lijepo zamotati. Odrežite korijen lista i zamotajte sarmu poput profesionalca!
U smjesu dodajte suho meso
Kako bi sarma bila ukusnija, u meso svakako dodajte malo suhog mesa koje ste prethodno prokuhali. Nemojte pretjerivati jer će okus biti prežestok. Suho meso dozirajte poput začina.
Ne pretjerujte s rižom
Riža je sastavni dio sarme, ali ne bi smjela prevladavati u smjesi. Idealan omjer je 20-25 posto riže u smjesi s mesom. Nemojte je kuhati prije stavljanja u smjesu, ali možete pustiti da 10 minuta odstoji u vodi.