RECEPT

Tufahija: Bosanska tradicionalna poslastica od jabuka

Jedna od bosanskohercegovačkih delicija koja je neizostavna na iftarskim i bajramskim soframa

Tufahija. Alo.rs

I. P.

prije 5 dana

1

Jedna od bosanskohercegovačkih tradicionalnih delicija koja je neizostavna na iftarskim i bajramskim soframa, jeste tufahija. Tuff àh - na arapskom jeziku znači jabuka, a porijeklo ove neodoljive poslastice je iz Perzije, dok je u Bosnu i Hercegovinu najvjerovatnije došla s Osmanlijama.

Tufahija je slatko jelo od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih finom kremom od mljevenih oraha ili badema, slatkog vrhnja i šećera, ukrašeno tučenim slatkim vrhnjem. U nastavku donosimo recept za ukusne tufahije.

Sastojci:

• 1 kg šećera

• 1 kg jabuka

• 200 g mljevenih oraha

• 3 kriške limuna

• 2 kesice vanilinog šećera

• cimet u prahu

• šlag pjena

Priprema:

U posebnu posudu usuti šećer, jedan litar hladne vode, dodati tri kriške limuna, te kuhati na laganoj temperaturi dok se šećer ne otopi.

U međuvremenu, oguliti jabuke i izdubiti im sredinu.

Kad sirup prokuha, dodati pripremljene jabuke i jedan vanilin šećer, te kuhati na laganoj temperaturi približno 15 minuta, dok se ne pojavi pjena. Jabuke okrenuti na pola kuhanja, kako bi bile jednako kuhane sa svih strana.

Skuhane jabuke izvaditi na stranu, a šećerni sirup procijediti i ostaviti da se hladi.

Za vrijeme dok se jabuke i sirup hlade, u posudi pomiješati 200 grama mljevenih oraha, cimet u prahu i vanilin šećer, te dodati malo ranije pripremljenog šećernog sirupa, tek toliko kako bi smjesa bila kompaktna. Pripremljenom smjesom od oraha puniti ohlađene jabuke.

Napunjene jabuke poredati u posudice, preliti ih ohlađenim sirupom te ukrasiti po želji šlag pjenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.