USKORO EKSPERIMENTI

Najveći rendgenski laser upaljen: Može stvoriti milion bljesaka X zraka u sekundi

LCLS II nalazi se u Nacionalnom akceleratorskom laboratoriju SLAC u Kaliforniji i njom upravlja Univerzitet Stanford

Rendgenski laser. Slac

M. Z.

25.9.2023

Granice nauke se konstantno pomjeraju kako se novija i naprednija tehnologija razvija, a istraživači obećavaju početak nove ere otkrića s paljenjem najmoćnijeg rendgenskog lasera na svijetu, piše ''Science Alert''.

Novo polje istraživanja

Taj laser nazvan je Linearni akcelerator koherentnog izvora svjetlosti (LCLS) II i može stvoriti milion bljesaka X zraka u sekundi, što je nekih 8.000 puta više nego što je to mogao njegov prethodnik LCLS. To sve stvara skoro konstantan zrak koji je oko 10.000 puta svjetliji nego ranije.

Naučnici vjeruju da taj rendgenski laser može hvatati procese s mnogo više detalja na atomskoj skali, možda čak i procese koji nikad ranije nisu primijećeni, što bi moglo da pokrene jedno potpuno novo polje istraživanja.

Mašina se nalazi u Nacionalnom akceleratorskom laboratoriju SLAC u Kaliforniji i njom upravlja Univerzitet Stanford, a pod kontrolom je ministarstva za energetiku SAD. Objava o uključivanju stigla je poslije više od decenije razvoja i milijardi dolara investicija.

- Svjetlo iz LCLS II osvijetlit će najmanje i najbrže fenomene u svemiru i dovest će do velikih otkrića u različitim oblastima, od medicine do kvantne fizike - rekla je Dženifer Grenholm, ministrica energetike SAD.

Najnovija tehnologija

Za proizvodnju ovog uređaja korištena je najnovija tehnologija, među njom su akcelerator sa superprovodnikom i kolekcija od 37 kriogenih modula koji rade na ekstremno niskim temperaturama.

- Eksperimenti u svim oblastima počet će u narednim sedmicama i mjesecima i privući će hiljade istraživača iz zemlje i svijeta - rekao je direktor LCLS Majk Dan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.