FINACIRAO AJZEKMEN

Milijarder u svemirskoj šetnji: Odavdje Zemlja izgleda savršeno

Uživo emitirane slike prikazivale su kako posada izlazi iz kapsule White Dragon i lebdi 700 kilometara iznad Zemlje, s plavim planetom u pozadini

Prvi izašao Ajzekmen. You Tube

Dž. R.

prije 5 dana

Prva neprofesionalna posada koju su činili, između ostalog, Džered Ajzekmen i Sara Džilis (Jared Isaacman i Sarah Gillis) su prvi izveli jedan od najzahtjevnijih manevara u svemiru - svemirsku šetnju, u sklopu privatne misije Polaris Dawn.

Posebna odijela

Njihov izlazak iz letjelice SpaceX-a započeo je s razmakom od oko 15 minuta, a prvi je izašao Ajzekmen noseći posebno dizajnirano svemirsko odijelo.

- Kod kuće svi imamo puno posla, ali odavde Zemlja izgleda kao savršen svijet - izjavio je dok je izlazio.

Ova svemirska misija financirana je privatnim sredstvima Ajzekmena. Do sada su samo astronauti državnih svemirskih agencija imali priliku obavljati svemirske šetnje.

Uživo emitirane slike prikazivale su kako posada izlazi iz kapsule White Dragon i lebdi 700 kilometara iznad Zemlje, s plavim planetom u pozadini.

Opisivali iskustva

Ajzekmen je prvi izašao, pomičući ruke i noge kako bi testirao funkcionalnost odijela. Nakon njega, iz kapsule je izašla iDžilis, inženjerka SpaceX-a.

Oboje su opisivali svoja iskustva tokom svemirske šetnje, objašnjavajući kako su se njihova odijela ponašala u bestjelesnom prostoru izvan letjelice.

Do svemirske šetnje je došlo dva dana nakon što su Ajzekmen, Džilis i drugo dvoje članova posade poletjeli iz svemirskog lansirnog kompleksa Cape Canaveral na zapadnoj obali američke savezne države Floride.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.