POSADA OSTALA NA ISS-U

Boeingov Starliner se vratio na Zemlju bez astronauta: Ono što je trebalo da bude osmodnevni test, pretvorilo se u osmomjesečnu misiju

Misija trebala biti posljednji probni let prije nego što NASA certificira Starliner za rutinske misije

Boeingov Starliner. NASA

N. Aj.

7.9.2024

Boeingova svemirska letjelica Starliner sletjela je bez posade u pustinju u Novom Meksiku kasno u petak. Time je okončana tromjesečna probna misija koja je bila otežana tehničkim problemima zbog kojih su astronauti koji su letjeli na Međunarodnu svemirsku stanicu primorani da tamo ostanu do sljedeće godine.

NASA-ini astronauti Buč Vilmor (Butch Wilmore) i Sani Vilijams (Suni Williams), koji su u junu postali prva posada koja je letjela Starlinerom, ostali su na ISS-u dok se Starliner vratio na Zemlju koristeći manevarske potisnike koje je NASA prošlog mjeseca smatrala previše rizičnim za posadu.

Starliner se vratio na Zemlju naizgled bez problema, pokazao je NASA-in live stream.

Iako je misija trebala biti posljednji probni let prije nego što NASA certificira Starliner za rutinske misije, odluka agencije prošlog mjeseca da drži astronaute podalje od kapsule zbog sigurnosnih razloga dovela je u neizvjesnost put certifikacije svemirske letjelice, uprkos čistom povratku koji je Boeing izvršio.

Vilmor i Vilijams, opskrbljeni dodatnom hranom i zalihama na ISS-u, vratit će se na Zemlju SpaceX vozilom u februaru 2025. Ono što je u početku trebalo da bude osmodnevni test pretvorilo se u osmomjesečnu misiju za posadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.