STUDIJA

Otkrivena tajna nepokretnog leda na polarnim kapama Marsa

Istraživanje otkriva zašto se led na Marsu ne kreće kao na Zemlji i šta to znači za naše razumijevanje Crvene planete

NASA / AP

E. Ag.

19.6.2024

Od vremena kada su prvi istraživači posmatrali Marsove polarne ledene kape, pa do danas, Mars je intrigirao naučnike svojim jedinstvenim osobinama. Naime, iako su očekivali da će polarni led na Marsu pokazati slične karakteristike kao i na Zemlji, nova istraživanja pokazuju da to nije slučaj, piše Phys.org.

Značajno otkriće

Decenijama je trajala debata o tome zašto se led ne kreće onako kako bi se očekivalo, sve dok nova studija vođena od Isaka Smita, višeg naučnika Instituta za planetarna istraživanja, nije ponudila značajno otkriće.

Polarne kape Marsa, koje se prostiru na više od 1.000 km na marsovskim polovima, složene su strukture koje sadrže slojeve različitih materijala, slično kao Oreo kolačići.

- Slojevi su slični pravljenju Oreo kolačića - tvrdi slojevi sa mekanim slojevima u sredini. Ako složite dovoljno keksa jedan na drugi i pritisnete, doći će do nekog kretanja, ali ne toliko brzo kao da imate mješavinu mrvica i krema Orea - rekao je Smit.

Dugo se smatralo da bi led na Marsu trebao da se pomjera brzinama od nekoliko centimetara godišnje, što bi trebalo biti vidljivo na modernim slikama visoke rezolucije. Međutim, ništa od toga nije primijećeno, što je izazvalo frustraciju u istraživačkoj zajednici. Smitova studija analizirala je četiri različite hipoteze, uključujući da je led previše hladan za kretanje, prisustvo nečistoća koje ga usporavaju, homogeni sastav materijala koji usporava kretanje, i konačno, ideju da su slojevi načinjeni tako da sprečavaju mjerljivo kretanje.

Matematički modeli pokazali su da samo posljednja hipoteza, o slojevitoj strukturi koja blokira kretanje, odgovara nedostatku vidljivog kretanja leda.

- Model sa slojevima može usporiti kretanje za nekoliko redova veličine - dovoljno da odgovara posmatranim pokretima (ili nedostatku istih) - rekao je Smit.

Ovo otkriće ne samo da rasvjetljava jednu od dugogodišnjih misterija Marsa, već naglašava važnost razumijevanja specifičnih lokalnih uslova na drugim planetama. Smitova studija naglašava da je Mars, možda nekada bio sličniji Zemlji, ali danas ima jedinstvenu i surovu klimu koja oblikuje njegove ne-zemaljske karakteristike. Ovo otkriće je ključno za dalje razumijevanje planeta u našem Sunčevom sistemu.

Istraživački rad

- Da bismo bili u pravu, moramo znati koje procese treba aktivirati, a koje ne. Mislim da ovaj rad mnogo više približava razumijevanju zašto se led na Marsu ponaša na način koji ne podrazumijeva kretanje - zaključuje Smit.

Ovaj istraživački rad ne samo da baca novo svjetlo na dinamiku Marsa već i postavlja temelje za buduće misije koje će dalje istraživati ove jedinstvene karakteristike Crvene planete, piše Nauka.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.