KORISNO

Kako koristiti Google Maps kada nema internet-konekcije

Gubljenje internet-konekcije može da vam zagorča putovanje, naročito ako se oslanjate na svoj telefon kako biste znali kuda da idete

Facebook

E. Ag.

prije 4 dana

Bilo da se vozite metroom u nekom stranom gradu, ili prolazite kroz netaknutu prirodu, internet može da vas izda. Međutim, nije sve izgubljeno. U ovakvim situacijama možete preuzeti Google Maps za oflajn upotrebu i tako dobiti prave smjernice.

Istini za volju, nećete dobiti precizne podatke kada je riječ o pješačkim, tranzitnim ili biciklističkim turama, ali ćete zato dobiti solidne oflajn smjernice za vožnju.

Također, potrebno je da imate u vidu da će mapama koje ste preuzeli u jednom trenutku isteći "rok trajanja", pošto ih Google redovno ažurira kako bi bile što tačnije.

Ovako možete da preuzmete oflajn mape:

- Pokrenite aplikaciju Google Maps na svom Android ili iPhone uređaju. 

- Potrebno da budete ulogovani u svoj Google profil i da imate instaliranu najnoviju verziju aplikacije.

- Odaberite mapu grada ili oblasti koju želite da preuzmete.

- Pritisnite meni na dnu ekrana sa nazivom mjesta koje ste pretraživali i pritisnite taster "Download". Ukoliko ne vidite ovu opciju, dodirnite tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana i potražite opciju za oflajn preuzimanje.

- Google će vam zatim pokazati mapu i pitati vas da li želite da je preuzmete.

- Ponovo pritisnite "Download" kako biste potvrdili izbor.

Nakon što ste preuzeli izabrane mape, one će vam postati dostupne i kada nemate internet-konekciju, a možete bez problema da ih pregledate i istražujete kada to poželite. Dovoljno je samo da redovno ažurirate Google Maps, kako biste bili u toku sa izmjenama koje Google implementira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.