OGROMNA "RAŽA"

Tajanstvena autonomna podmornica osvanula na Google Mapsu

Podvodni dron Manta Ray tajnoviti je projekt DARPA-e i Northrop Grummana, o kojem se malo toga zna

Prikaz na Google Mapsu. Google Maps

E. Ag.

prije 6 dana

Podvodni dron Manta Ray tajnoviti je projekt DARPA-e i Northrop Grummana, o kojem se malo toga doznalo. Ipak, "raža" je iz zraka uhvaćena na fotografiji i svi je mogu vidjeti.

Iako je riječ o povjerljivom vojnom projektu, koji Northrop Grumman razvija u saradnji s američkom odbrambenom agencijom DARPA, nadležni se nisu pretjerano potrudili sakriti ga od pogleda. Autonomni pomorski dron Manta Ray, čiji je prototip tek nedavno dovršen i testiran, snimljen je nedavno kamerama Google Mapsa iz zraka, u luci kalifornijskog mjesta Port Hueneme. Tamo je nedavno bio dopremljen u sklopu testiranja.

Autonomna podmornica Manta Ray iz zraka izgleda upravo poput divovske raže, njena se silueta ističe među ostalim klasičnim plovilima, a iz ove fotografije može se dobiti dojam i o veličini. O njoj se dosad nije govorilo, a službena komunikacija isticala je samo da je riječ o "ekstra velikom" plovilu.

Manta Ray. Facebook

To je sada i potvrđeno – jer je tlocrt Manta Raya lako usporediti s obližnjim čamcima, brodovima, pa i automobilima i kamionetima na fotografiji. Iz toga se može zaključiti da su dimenzije otprilike 7x8 metara, a oblik trupa sličniji nekom radaru nevidljivom zrakoplovu negoli konvencionalnim ronilicama ili plovilima, piše Bug.hr.

Cilj ovog plovila jeste biti autonoman duže vremena te obavljati dugotrajne misije na velikim udaljenostima. Dizajn je modularan, pa će moći nositi različite korisne terete. Za njih je predviđeno više prostora različitih veličina i vrsta, kako bi se omogućilo obavljanje misija raznih vrsta. Smatra se da će ovaj podvodni dron biti u stanju neprimijećeno se zavući u neprijateljske vode, usidriti se na dno i odatle nadzirati druga plovila, a možda ih i uništavati.

"Tajni" dron Manta Ray i dalje se može vidjeti na servisu Google Maps, putem ovog linka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.