BRITANSKI NAUČNICI

Vještačka inteligencija ulazi u borbu s vatrom: Jata dronova mogu zaustaviti stihijske požare?

Istraživači se nadaju da će velika nosivost dronova omogućiti nošenje vode ili drugih supstanci za gašenje požara

Dronovi su već konstruisani da lete bez intervencije pilota. Danielle Rossi

E. Ag.

20.8.2024

Vatrogasci, naučnici i inžinjeri rade na projektu koji bi trebalo da omogući jatima od oko 30 autonomnih letjelica da detektuju i ugase požare djelujući udruženo putem vještačke inteligencije, piše BBC.

Dronovi koje navode ljudi već se koriste u gašenju požara, npr. u detekciji skrivenih plamenova i procjeni bezbjednosnog rizika.

Testna faza

Istraživanje je još u fazi testova i nije primijenjeno na neki veliki požar, ali istraživači tvrde da se prvi put kombinuju tehnologija dronova bez pilota i inžinjering jata na polju gašenja požara.

U pitanju su dronovi sa dva motora i rasponom krila od 9,5 metara, kao i velikim rezervoarom za vodu.

Prilikom terenske probe u Korvolu, letjelice su primijetile vatru. Istraživači se nadaju da će velika nosivost dronova omogućiti nošenje vode ili drugih supstanci za gašenje požara. U ovom ranom testu, dronovi su se samo spuštali ka vatri imitirajući približavanje požaru.

Dronovi su već konstruisani da lete bez intervencije pilota, čak i da sami postupaju sa promjenama u uslovima leta. Sljedeća faza, inžinjering jata, tiče se zajedničkog rada brojnih robota u stvarnom svijetu.

- Kad pogledate ptice, mrave i pčele, oni izvode divna, složena ponašanja putem koordinacije i to nam je inspiracija za koordinaciju velikog broja robota - kaže prof. Sabin Hauert sa Bristolskog univerziteta.

Dronovi sa vještačkom inteligencijom koji funkcionišu individualno i zajedno u jatima omogućavaju nadgledanje ogromnih oblasti velikih kao država Kalifornija i brže detektovanje i reagovanje na udaljene požare.

Jato ptica

Slično kao što jato ptica može da leti na koordinisan način, jato može da se prilagodi na promjene i stoga dronovi mogu da se primijene dugoročno, bez prekida u pokrivenosti ako neki moraju da se povuku radi dopune gorivom.

Dronove sa dva motora proizvela je britanska kompanija Vindrejsers, čije letjelice se takođe testiraju na Antarktiku radi predviđanja uticaja klimatskih promena.

Iz kompanije kažu da je primarni cilj jata dronova sprečavanje da se požari pretvore u paklene stihije. Takođe bi odvraćali „podmetanje požara“.

Većina požara u Ujedinjenom Kraljevstvu su posljedica ljudskih aktivnosti, kao što su roštilj na otvorenom, nepažljivo odlaganje pušačkih materijala ili namerno paljenje vatre koje se zatim proširi.

Međutim, klimatske promjene dovode do dužih perioda suhog, toplog vremena, stvarajući uslove da male vatre prerastu u mnogo veće incidente.

Uzbudljiva tehnologija

Od 2021., bilo je više od 1.500 stihijskih požara u Engleskoj i Velsu.

Ako jato dronova može da obavi posao po nižoj cijeni i bez smrtnih slučajeva, to bi predstvaljalo veliku pobjedu. Međutim, ta tehnologija još nije izvjesna i pitanje je koliko vode ili sredstva za gašenje požara bi dronovi trebalo da nose da bi bili efikasni.

U suštini je to uzbudljiva tehnologija i u budućnosti će sigurno biti dio rješenja – ali samo dio rješenja. Najbolji dio rješenja, smatraju naučnici, bit će preventivni – postupanje sa okruženjem tako da vatre uopšte ne postanu ekstremne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.