OPASNE PO ŽIVOT

Šta uraditi ako se litijumska baterija zapali: Gotovo je nemoguće ugasiti, voda ne pomaže

Litijumske baterije nalaze se u pametnim telefonima, električnim romobilima i biciklima, kao i automobilima

Litijumske baterije imamo u mobitelima. Platforma X

E. Ć.

27.8.2024

Požar u Novom Sadu, koji je odnio šest života, prema neslužbenim informacijama je izazvala baterija električnog skutera.

Zbog toga se u pitanje dovodi sigurnost svih građana koji posjeduju uređaje i vozila s litijumskim baterijama. Prema stručnjacima, potreban je još veći oprez kako kvarovi litijumskih baterija ne bi odnijeli još života.

Glavni problem

Inače, litijumske baterije nalaze se u pametnim telefonima, električnim romobilima i biciklima, kao i automobilima. 

- Mislim da je glavni problem u tome da se sada za relativno male novce mogu kupiti ta prijevozna sredstva koja vjerojatno, gotovo sam apsolutno siguran, ne zadovoljavaju neki minimum uvjeta sigurnosti i događaju se ovakvi slučajevi - rekao je za HRT Krunoslav Ormuž, stalni sudski vještak za strojarstvo i promet.

Istraga požara koji se dogodio u južnokorejskoj tvornici litijumskih baterija u julu razotkrila je da je kvaliteta proizvodnje velik problem. Smrtno su stradala 23 radnika.

- Aricell je zaposlio velik broj nekvalifikovanih radnika kako bi ispunio proizvodne ciljeve. Kao posljedica toga broj novih nedostataka znatno je porastao.

Skoro nemoguće ih ugasiti

Uprkos raznim problemima, kompanija je nastavila s proizvodnjom baterija bez poduzimanja većih mjera, što je dovelo do ove nesreće - rekao je Kim Jong-min, voditelj istražiteljskog tima južnokorejske policije.

Ove je baterije gotovo nemoguće ugasiti, a to su pokušali učiniti vatrogasci iz Velike Gorice.

- Probali smo gasiti vodom, nije išlo, pjenom, nije išlo, CO2, nije išlo, čak kad smo gasili vodom, baterije smo prvo potopili pa smo ih onda probušili, jednostavno ona ima u sebi dovoljnu količinu oksidansa i ona i dalje gori, znači nismo naišli na pametno sredstvo za gašenje - rekao je za HRT Ivica Maceković, zapovjednik JVP-a Velika Gorica.

Stoga sve vlasnike uređaja i vozila s litijumskim baterijama stručnjaci pozivaju na pojačan oprez. 

- Svakako treba savjetovati svim našim sugrađanima i korisnicima takvih vozila da ni na koji način ne ostavljaju te baterije odnosno ta vozila da se pune bez osobnog nadzora.

Ako dođe do zapaljenja, odnosno ako se čuje ili zvuk ili se počne nešto dimiti, treba iskopčati bateriju iz mreže i ukloniti je iz zone gdje može izazvati neku veću štetu - istaknuo je sudski vještak Ormuž.

Zabrana u Grčkoj

To bi mogao biti problem naprimjer na trajektu ili u javnim garažama.

- Te baterije prilikom izgaranja oslobađaju veliku količinu topline i veliku količinu dima. Pretpostavljam da će tamo biti vrlo teško pronaći vozilo koje je u plamenu i nećemo ga moći iz podzemne garaže izvući - rekao je vatrogasac Maceković.

Na trajekte u Grčkoj ne smiju ući električna vozila čije su baterije sto posto napunjene. Južna Koreja planira jednako ograničenje za podzemne garaže, prenosi HRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.