FESTIVAL U KANU

Džodi Foster dobitnica počasne Zlatne palme

Prikazivanje mojih filmova ovdje oduvijek mi je bio san, izjavila je Foster

Foster: Nagrada za životno djelo. Agencije

L. K. P.

3.6.2021


Američka glumica i rediteljica Džodi Foster (Jodie, 58) u julu će biti počasna gošća 74. Filmskog festivala u Kanu gdje će joj organizatori uručiti počasnu Zlatnu palmu za životno djelo.

-Kan je festival kojem toliko mnogo dugujem, potpuno mi je promijenio život, kazala je Foster u izjavi za javnost.

Dvostruka dobitnica Oskara prvi je put prošetala crvenim tepihom kad joj bilo svega 13, nakon uloge u filmu "Taksist" s Robertom de Nirom, filmom koji je pobijedio u Kanu.

Sedam njenih filmova bilo je u konkurenciji na festivalu, uključujući dva koja je režirala, "DaBar" 2011. i "Igre novca" 2016..


Foster: Počasna gošća 74. Filmskog festivala u Kanu. Agencije

-Prikazivanje mojih filmova ovdje oduvijek mi je bio san. Kan je festival autora, filmaša koji odaju priznanje umjetnicima, dodala je.

Među prijašnjim dobitnicima počasne nagrade su i Bernardo Bertoluči (Bertolucci), Žan-Pol Belmondo (Jean-Paul), Agnes Varda i Džejn Fonda (Jane).

-Njenoj auri nema ravne, ona utjelovljuje savremenost, inteligenciju, neovisnost i slobodu, rekao je direktor festivala Pijer Leskur (Pierre Lescure).

Ovogodišnji festival pomaknut je zbog pandemije s uobičajenog termina u maju na juli, a žirijem će predsjedati američki reditelj Spajk Li (Spike Lee).




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.