NAKON ŽALBI

Najavljeno preispitivanje pravila nominacije za Oskara

Akademija je 24. januara objavila spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodijeljeni na 95. ceremoniji

Pristigao veliki broj žalbi na izbor nominovanih. Twitter

E. A.

30.1.2023

Akademija filmskih umjetnosti i nauke, koja dodjeljuje nagrade Oskar, najavila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je jedan nezavisni film iznenadio holivudski svijet zbog nominacije za tu prestižnu filmsku nagradu.

Akademija je 24. januara objavila spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodijeljeni na 95. ceremoniji 12. marta u Los Anđeles.

Poštivanje pravila

Kao i svake godine, promoteri filmova koji žele da uđu u spisak nominovanih za Oskara, kreću u kampanju. Svako ima svoju strategiju, ali svi moraju da poštuju određena pravila, prenosi Beta.

Međutim, film "To Leslie" nije zablistao u bioskopima i zaradio je samo 27.000 dolara, a Andrea Riseboroug, koja igra glavnu ulogu u tom ostvarenju, ipak je nominovana za Oskara u kategoriji najbolje glumice.

Poslije te nominacije, na društvenim mrežama su se oglasile neke poznate osobe sa pitanjem da li je taj film imao efikasnu kampanju ili je u pitanju neka prevara.

Zabave i događaji za promociju filmova

Američki časopis Variety javlja da je Akademija bila zatrpana emailovima i pozivima te da je zbog toga odlučila preispitati kampanju filmova nominovanih za Oskara, direktno ne spominjući ostvarenje To Leslie.

- Preispitujemo procedure kampanje ovogodišnjih nominovanih filmova, kako bismo osigurali da nijedno pravilo nije prekršeno i bolje razumjeli da li su potrebne promjene smjernica u novoj eri društvenih mreža i digitalne komunikacije -  odgovorila je Akademija.

Nagrade Oskar dodjeljuje gotovo 9.500 članova Akademije filmskih umjetnosti i nauka, podijeljenih između 17 grana industrije.

Od glumaca ili glumica koji čine najmanje 1.300 birača, kandidatu je potrebno više od 200 glasova da bi njegovo ili njeno ime bilo u izboru.

U mjesecima koji prethode dodjeli Oskara, organizovane su zabave i događaji za promociju filmova. Takve kampanje često organizuju specijalizovane kompanije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.