UDAR CIKLONE

Bh. meteorolog Nedim Sladić za "Avaz" detaljno o prognozi: Drastičan pad temperature

Za vikend nas očekuje hladno vrijeme, kaže Sladić

Sladić: Osjetno zahlađenje. Facebook

Meliha Smajkic

prije 4 dana

Meteorolozi širom Evrope već dva dana upozoravaju na dramatično pogoršanje vremenskih prilika i nagli prodor hladnog zraka usred septembra. 

Tako je u Alpama već zabilježen prvi snijeg. Drastična promjena vremena s obilnom kišom i velikim padom temperature zraka neće zaobići ni BiH.

Lokalne bujice

Bh. meteorolog Nedim Sladić u razgovoru za "Avaz“ kaže da ova promjena vremena koja dolazi nakon izrazito dugog perioda natprosječno visokih temperatura zraka nije ništa novo. I ranije se, govori, znalo desiti da naglo dođe do prekida vrelijih ljeta, a prekidala ih je hladna zračna masa porijeklom s Arktika, koja je trenutno zahvatila područje Engleske, Velsa i Irske i polako se spušta južno prema francuskom i alpskom području.

- Kada se počne spuštati, u Đenovskom zaljevu formirat će ciklon koji će nama donositi vlažan i nestabilan zrak. To je jedan od razloga što je već krenulo jačanje juga, a što, dodaje, nagovještava nove oblake i padavine - navodi Sladić.

Također, dodao je da će te padavine biti dosta obilne, zbog čega može doći do određenih problema s pojavom lokalnih bujica usljed veće količine padavina u kratkom intervalu i tokom petka.

Niske temperature

Generalno gledano, navodi, kako se hladna zračna masa bude premještala na jugoistok, na planinama će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.

- Nije ništa strano da u septembru zabilježimo dan ili dva s pojavom snijega. Međutim, ono što jeste neuobičajeno jesu dosta niske temperature u narednom periodu. Za vikend nas očekuje dosta hladno vrijeme, pa će na području BiH jutarnje temperature biti od 4 do 9, na jugu do 14 stepeni, tako da će nam trebati znatno toplija garderoba - ističe Sladić te navodi da će nedjelja biti hladnija.

Kako kaže, organizmu će biti teže da se adaptira nakon ovog izrazito dugog perioda visokih temperatura. Dnevne temperature će se kretati između 9 i 14 u Bosni, a u Hercegovini od 15 do 22 stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.