POZNATI REŽISER

"Avazov" vremeplov: Evo šta je za naš list rekao oskarovac Majkl Mur prilikom posjete SFF-u 2007. godine

Mur je tvorac velikog hita “Farenhajt 9/11”

Majkl Mur. AP

N. H.

2.7.2023

Američki režiser Majkl Mur (Michael Moore) posjetio je Sarajevo 2007. godine kao specijalni gost na SFF-u. 

Kultni režiser je poznat po svom najvećem hitu "Farenhajt 9/11" i još mnogim poznatim filmovima koji su se prikazivali u svim najpoznatijim svjetskim kinima. 

U nastavku pročitajte šta je Mur poručio za naš list u avgustu 2007. godine.  

Oskarovac Majkl Mur (Michael Moore), kultni reditelj velikog broja dokumentarnih filmova i TV serija, tvorac velikog hita “Farenhajt 9/11”, doputovao je jučer u podnevnim satima u Sarajevo privatnim avionom.

Iako iscrpljen i umoran od dugog putovanja, Mur je po dolasku na Sarajevski aerodrom kazao da se osjeća veoma dobro i da je uzbuđen što je ovdje.

- Oduvijek sam želio doći u Sarajevo, doći u ovaj grad i prisustvovati Sarajevo Film Festivalu. Sretan sam što sam to konačno uspio. Veoma bih volio pogledati neki bh. film, a posebno dokumentarni - rekao je Mur ekskluzivno za “Dnevni avaz”.

Oskarovac Majkl Mur. Avaz


Poznati američki reditelj uspio je dokumentarni film predstaviti svijetu na jedan poseban način, zaintrigirati javnost i sve ljubitelje sedme umjetnosti. Iako će mnogi kazati da je riječ o kontroverznom reditelju, sigurno je da je Mur velikim dijelom zaslužan za sve veću popularnost i produkciju dokumentarnih filmova u svijetu.

- Mislim da je ponekad stvarnost vjerovatno najbolji način da se ispriča priča. Uživam raditi filmove na taj način. A ako svemu tome dodate i malo humora... Humor je ono što nam je u ovim teškim vremenima najpotrebnije - rekao je poznati oskarovac.

Mur je sinoć u “Metalcu”, a u okviru programa “Heineken Open Air” sarajevskoj publici predstavio i svoj najnoviji dokumentarac “Sicko”.

- To je film koji govori o američkom sistemu osiguravajućih društava. “Sicko” je istovremeno i tužan i smiješan film. S uzbuđenjem čekam da vidim reakciju ovdašnje publike – rekao je Mur prije projekcije ovog ostvarenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.