OSKAROVCI

Al Paćino i Džesika Čestejn glume u adaptaciji poznatog Šekspirovog djela

Paćino će utjeloviti kralja Leara koji ima tri kćeri

Al paćino i Džesika Čestejn. Instagram / Facebook

E. T.

3.8.2024

Oskarovci Al Paćino (Al Pacino) i Džesika Čestejn (Jessica Chastain) predvode zvjezdanu glumačku postavu nadolazeće filmske adaptacije drame Kralj Lear, zvane Lear Reks (Rex), koju je napisao Vilijam Šekspir (William Shakespeare).

U filmu će glumiti oskarovka Ariana DeBose, dobitnici Emmyja Rejčel Brosnahan (Rachel) i Piter Dinklidž (Peter Dinklage), Lakit Stenfild (Lakeith Stanfield), koji je nominiran za Oscara, Kris Mesina (Chris Messina), Ted Levin (Levine), Deni Hjuston (Danny Huston), Metju Džejkobs (Matthew Jacobs), Ris Koiro (Rhys Coiro) i Stiven Dorf (Stephen).

Film piše i režira Bernard Roz (Rose), reditelj filmova “Candyman” i “Anna Karenina”, a producira ga Beri Nevidi (Barry Navidi), kojem je ovo peti put da sarađuje s Paćinom.

U filmu" Lear Reks", Paćino će utjeloviti kralja Leara koji ima tri kćeri: Goneril (Chastain), Regan (Brosnahan) i Kordeliju (DeBose). Lear se povlači s prijestolja i, kako bi izbjegao buduće ratove, odluči podijeliti svoje kraljevstvo na tri dijela koja će naslijediti njegove kćeri.

Umjesto da kraljevstvo podijeli ravnomjerno, Lear svojim kćerima predloži takmičenje: ona koja mu pokaže najviše ljubavi, dobit će najviše zemlje. Pohlepne Goneril i Regan odmah počinju laskati svome ocu, a Kordelija (Cordelija), koja ga iskreno voli, izbačena je s dvora jer ne želi učestvovati u takmičenju. Ali, čim dobiju moć, Goneril i Regan ignorišu svog oca, što ga mentalno uništi.

- Izuzetno je uzbudljivo što sam dobio priliku raditi s ovim izvanrednim glumačkim ansamblom koji su okupili Al, Beri (Barry) i Šeron (Sharon) kako bi se uhvatili u koštac s ovom radikalnom, ali pristupačnom adaptacijom Šekspirove najveće drame - izjavio je reditelj i scenarist Bernard Roz.

Trenutno nije poznato kada počinje snimanje filma "Lear Reks" niti je poznato kada će imati premijeru. Na filmu rade produkcijske kuće Dali Films i Westman Films.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.